Početna arrow O FESB-u
HrvatskiEnglish
Glavni izbornik
Početna
Simpozij
Slanje radova
Prijava
Smještaj
- - - - - - -
O FESB-u
O gradu Splitu
Gallery
Linkovi
Pretraži


O FESB-u

Povijesni razvoj


Ukazom Sabora NR Hrvatske 1960. godine osnovan je Elektrotehnički fakultet u Splitu, a iste godine ustanovljen je i Centar za izvanredni studij strojarstva u Splitu. Njihovim objedinjavanjem od 1971. godine djeluje Fakultet elektrotehnike strojarstva i brodogradnje - FESB, koji je od 1974. godine u sustavu Sveučilišta u Splitu. Iz starog zdanja "Biskupova palača" Fakultet 1980. godine preseljava u sadašnju zgradu. Na Fakultetu je do sada diplomiralo više od 3200 studenata, te obranilo doktorat ili magisterij znanosti 40 kandidata.


Lokacija i prostori


U sadašnjoj zgradi FESB-a nalazi se jedan veliki (450 mjesta) i četiri manja amfiteatra (100 - 120 mjesta svaki), dvanaest predavaonica, dvije učionice, dvadesetčetiri laboratorija, računski centar, biblioteka sa oko 13000 knjiga i oko 250 naslova časopisa, 85 kabineta za nastavnike, restoran za studente i osoblje, kafe-bar, dvije skriptarnice - fotokopirnice. U okolišu Fakulteta smještena su velika parkirališta, te sportsko rekreacijski centar sa tri tenis igrališta, dva igrališta za košarku, te po jednim igralištem za rukomet i odbojku. Fakultet ima veliki parking prostor. Sve se to nalazi na lokaciji Visoka, gdje je predviđena izgradnja Sveučilišnog kampusa. Na lokaciji Lora smješteni su laboratoriji Zavoda za strojarsku tehnologiju i istraživački laboratoriji Zavoda za matematiku i fiziku.


Studiji


Na Fakultetu postoje cjeloviti sveučilišni dodiplomski studiji elektrotehnike, strojarstva, računarstva i industrijskog inženjerstva koji traju 9 semestara. Osam semestara izvodi se nastava, a deveti semestar predviđen je za izradu diplomskog rada. Postoji i sveučilišni dodiplomski studij brodogradnje koji se izvodi samo prve dvije godine, nakon čega studenti nastavljaju studij na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, ili na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Na Fakultetu postoje i cjeloviti stručni dodiplomski studiji elektrotehnike, strojarstva,

Osim navedenih dodiplomskih studija na Fakultetu se izvodi i poslijediplomski studij za stjecanje titule magistra i doktora znanosti iz područja elektrotehnike. U tijeku je proces za osnivanje takvog studija iz područja strojarstva.
brodogradnje i računarstva u ukupnom trajanju 6 semestara. Na ovim studijima predavanja traju pet semestara, a šesti semestar predviđen je za izradu diplomskog rada.


 Aktivnosti fakulteta


Ugledu Fakulteta doprinjele su brojne prezentacije rezultata znanstveno-istraživačkih radova pojedinih nastavnika i studenata u zemlji i inozemstvu. One su ostvarene kroz objavljivanje tih radova u znanstvenim i stručnim časopisima ili kroz učešća na međunarodnim znanstvenim i stručnim skupovima.

Fakultet je često organizator i domaćin međunarodnih savjetovanja, seminara i javnih predavanja, a tijekom ljeta organizira školu fizike za srednjoškolce.

Ove aktivnosti, kao i vrlo uspješna suradnja sa privredom, doprinijeli su još većoj promidžbi Fakulteta. Mnogi nastavnici postali su cijenjeni u industriji, kako zbog svog nastavničkog, tako i zbog istraživačkog rada. Tome svakako valja istaknuti doprinos diplomiranih inženjera, bivših studenata ovog Fakulteta, koji su i nakon dolaska u svoje radne organizacije nastavili surađivati s Fakultetom bilo kroz rješavanje problematike iz proizvodnje ili kroz njihovo uključivanje u nastavni ili znanstveno-istraživački rad na Fakultetu.